Avižos - stiprybės suteikiantis augalas, kuris šlovinamas nuo neatmenamų laikų. Senovėje žmonės avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Praėjo daug laiko, kol avižos tapo maistinę vertę turinčiu augalu.
Dabar mokslininkai sako, kad avižose gausu makro ir mikro elementų, vitaminų B1, B2, B6, C, PP, K ir E. Jose daugiau negu kituose javuose yra geležies, daug sieros, silicio, fosforo, kalio, magnio, chromo, mangano, cinko, nikelio, fluoro, jodo. Avižos yra puikus skaidulų šaltinis.
Avižiniai dribsniai turi daugiau baltymų negu kiti paplitę grūdai. Avižų dribsniai labai naudingi lieknėjantiems, nes malšina apetitą.
Teigiamas poveikis: mažina cholesterolio kiekį kraujyje, greitina metabolizmą, teigiamai veikia virškinimo traktą, padeda numesti nereikalingų kilogramų, gerina plaukų ir odos būklę, padeda sumažinti širdies ligų riziką. Avižos gerina kepenų ir kasos veiklą, normalizuoja medžiagų apykaitą.
Pastaba: Avižų dribsniai turi glitimo, todėl žmonės, kurie yra jautrūs glitimui turėtų labai atsargiai juos valgyti. Celiakija yra stipriausias glitimo netoleravimo pavyzdys. Avižose yra ir purinų - medžiagų, kurios organizme suskyla į šlapimo rūgštį. Dėl šios priežasties žmonės kurie kenčia nuo šlapimo rūgštimi susijusių sutrikimų (pavyzdžiui, podagros ir inkstų akmenų) turi būti atsargesni.