Lt  En
Dribsnis.lt
Prisijungti        shoping cart  Krepšelis       Produktai: 0       Suma: 0Eur
 

Džiovintų vaisių stebuklingos savybės. Tiesa ar mitas?

 

Turbūt visi susidūrėme su plačiai įsigaliojusia visuomenės nuomone, kad švieži vaisiai yra be galo naudingi, tačiau džiovinti – turbūt ne? Taigi, ką mes iš tiesų žinome apie džiovintų vaisų naudą? Teisingai perskaitėte, naudą, o ne žalą. Turbūt daugelis ne kažin ką. Tačiau visgi, derėtų žinoti, kad tai iš tiesų labai naudingi produktai mūsų sveikatai, kurie ant jūsų stalo ir jūsų mitybos racione turėtų būti daug dažniau nei įprastai. Kas gi yra džiovintas vaisius ir kuo jis skiriasi nuo šviežio? Savo vandens kiekiu. Džiovintas, pavyzdžiui, persikas, yra tas pats vaisius, tik be vandens – su tomis pačiomis mineralinėmis medžiagomis, ląsteliena, vitaminais ir taip toliau. Ir dar, kartais netgi naudingiau nei šviežias vaisius. Pažiūrėkime kokia naudą mūsų organizmui suteikia švieži ir džiovinti vaisiai ir pabandykime išsklaidyti šį nežinios šydą gaubiantį džiovintus vaisius.

- Džiovintuose vaisiuose yra gausu skaidulų, vitaminų bei natūralaus, o ne sintetinio cukraus. 

- Džiovinti vaisiai yra labai naudingi dėl sudėtyje esančios ląstelienos, kuri naudinga mūsų organizmui, nes pagerina virškinimą. 

- Naudingiau nei švieži vaisiai. Savybė, kurią verta žinoti, tai, kad vaisiams džiūstant, išgaruoja vanduo, todėl juose atsiranda santykinai daugiau naudingųjų maistinių medžiagų. Mikroelementų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginus su šviežiais, yra keliskart didesnė: užtenka suvalgyti porą šimtų gramų džiovintų vaisių, ir organizmas visai parai mikroelementais bus aprūpintas. Kad gautume tokį pat kiekį mineralinių medžiagų, šviežių vaisių reikėtų sušveisti net kelis kilogramus.

- Naudingiau nei švieži vaisiai: džiovintuose vaisiuose išlieka ne tik mineralinės druskos, bet ir vitaminai, skaidulos, natūralus cukrus. Juos ypač pravartu vartoti dėl sudėtyje esančios ląstelienos, kuri labai reikalinga virškinimui. Džiovinant vaisius, tik vanduo išgaruoja, o visos kitos žmogui itin reikalingos medžiagos niekur nedingsta.

Užėjus į bet kokį prekybos centrą, akys raibsta nuo džiovintų vaisių gausos. Pradedant razinomis (kurių irgi yra kelių rūšių!), baigiant tokiais vaisiais, kurių pavadinimų mes nė nesame girdėję.  Peržvelkime kokią naudą kurie džiovinti vaisiai mums suteikia. 

- Džiovinti abrikosai: gausu kalio, fosforo ir geležies. Patartina valgyti tiems, kurių silpnesnė širdies – kraujagyslių sistema, kurie dirba sunkų fizinį darbą arba jaučia nuolatinę įtampą dėl protinių užsiėmimų, kurių medžiagų apykaita sulėtėjusi. Džiovinti abrikosai labai naudingi sergantiems mažakraujyste, bei tiems, kurie pastoviai jaučia energijos stoką ir susilpnėjusį darbingumą. Abrikosuose esantis magnis, padeda gydyti hipertoninę ligą, pagerina kasos ir skrandžio veiklą. Būtent džiovinti abrikosai yra natūralus mineralinių druskų šaltinis.

- Kuo naudingos džiovintos slyvos, turbūt žino daugelis. Jos atsiranda ant mūsų stalo pakankamai dažnai, ypač jeigu  dažnai kamuoja virškinimo bėda, tai yra - užkietėję viduriai. Jeigu kalbant apie vitaminus, slyvose yra gausu A bei C vitaminų, todėl tai yra puiki profilaktika prieš peršalimo ligas. Slyvose yra gausu mineraliniu medžiagų, o ypač geležies, todėl vartojant dažniau ir ilgesnį laiką pajusite, kad tampate darbingesni, atsigauna regėjimas bei sustiprėja nervinė bei raumenų sistemos. Šaltuoju metų laikotarpiu yra ypač patartina valgyti džiovintas slyvas.

- Razinose gausu kalio, magnio, natrio, vitaminų, todėl jos stiprina širdį, nervų sistemą. Razinose esančios aistinės skaidulos gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Maistinės skaidulos taip pat yra prevencija nuo susirgimo vėžiu. Razinos taip pat yra žinomos, nes padeda užkirsti kelią nuo susirgimo peršalimo ligomis.

- Džiovintos datulės – datulėse yra gausu kalio, fosforo, kalcio, geležies ir magnio. Datulės, kaip ir kelios kitos vaisių rūšys yra puiki prevencinė priemonė nuo peršalimo ligų, nes datulėse esančios medžiagos savo chemine sudėtimi yra labai panašios į aspirino sudėtį. Datules patariama naudoti tiems, kurie dirba stresą sukeliantį ir įtemptą darbą, nes jose esantis magnis mažina streso žalingą poveikį. Džiovintos datulės taip pat stiprina raumenis, širdį ir dantis.

- Džiovinti ananasai yra naudingi organizmui, nes turi daug skaidulų, vitaminų ir natūralaus cukraus. Svarbu žinoti yra tai, kad džiovintuose ananasuose yra daug ląstelienos, kuri padeda pagerinti mūsų organizmo virškinimą. Ananasai yra puikus „valiklis“ mūsų virškinimo sistemai, todėl juos patartina naudoti laikantis dietos, nes jie padeda organizmui sudoroti sočius ir kaloringus pietus, ir būtent ananasų dėka skrandyje neatsiranda sunkumo jausmas. 

- Džiovintos papajos turi daug visų vandenyje tirpių vitaminų (K, Mg, Ca, Zn, Fe ir kt.) ir mineralinių medžiagų cinko, kalio, kalio, magnio, geležies.

- Džiovintose vyšniose yra gausu geležies. Šios uogos padeda reguliuoti kraujo krešėjimą, tinka infarktų ir insultų profilaktikai.

- Džiovinti obuoliai turi labai daug vitamino C, ir kaip ir kiti džiovinti vaisiai – santykinai daugiau nei žaliuose (kaip ir minėjome straipsnio pradžioje, nes išgaruoja vanduo). Dėl šio vitamino, džiovinti obuoliai stiprina dantenas, dantis, imuninę sistemą, kraujagysles bei ilgainiui vartojant džiovintus obuolius pagerės geležies absorbcija.

<  atgal į patarimų skiltį
 
Pristatymo būdai
Pardavimo vietos